12.01.2018 ob 20:47

Rast zaposlenih v državni upravi

Pojdi na komentarje

Če bi prirastek prebivalstva sledil političnemu kadrovanju in prirastku zaposlenih v državni upravi, bi Slovenija danes imela vsaj 6 milijonov prebivalcev.

Svoj čas tudi program enormnega povečevanja zaposlovanja v javni upravi ni zmanjšal števila registriranih brezposelnih v evidenci, ki jo vodi Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije.

Ob osamosvojitvi je imela Slovenija 1.913.355 prebivalcev in 9.733 zaposlenih v organih državne uprave, kar je en uradnik na 197 Slovencev. Ni idealno, ampak kar znosno. Danes ali točno na današnji dan na sončni strani Alp živi 2.066.161 prebivalce, po pisarnah pa se preklada, reci piši, 30.656 uradnikov. To pomeni, da smo Slovenci dobro postreženi, kadar se soočimo z državnimi uradniki. Pa smo res (beri in se joči – odjava…)

(vir) Kronologija v številkah –  zaposlovanje v organih državne (javne) uprave RS

  • Share/Bookmark


1 komentar

  •   stricmarc
    13.01.2018 12:53

    Moramo vedeti, kaj je vključeno med državne uradnike. Če je tu vojska in policija, ni tako alarmantna številka. Tudi z vključitvijo v EU in njihov pravni red so nastale neke nove potrebe po kadrih ( informacijski pooblaščenec, protikorupcijska komisija, varuh človekovih pravic, varuh pacientovih pravic,Nato, kordinacija z EU …in še bi se našlo).
    Problem je tudi inovativna vlada, ki producira zakone po tekočem traku in je hiperprodukcija za njih merilo uspešnosti. Implementacija teh inovativnih dosežkov pa zahteva več ljudi. Vlade pritisk na število zaposlenih rešujejo s privatizacijo ( strokovna dela se prenesejo na zasebni sektor, da pade potreba po kadrih, stroški delovne sile pa se skrijejo za materialnimi stroški).

Komentiraj

Vi ste prijavljeni objavi komentar.