27.01.2009 ob 13:57

Zbogom narodnjaki, zbogom turbofolkerji…

Pojdi na komentarje

Klima  vidno nakazuje, da prihajajo trenutki anti turbofolkerjem/narodnjakom v prid. Dnevi viška jugo prepucavanja so očitno mimo, četudi nekateri še vedno tulijo v luno. Ker se predajanja primitivizmu in javnemu udrihanju čez nekaj, kar nekateri smatrajo za presežek svoje kulture navadno izogibam, bom sedaj, ko je  mnenje že nerelevantno, v to čast spregovoril nekaj besed.

Večkrat se mi je zdelo, da je to poveličavanje v našem prostoru načrtno, predvsem provokativno in je  večinoma prihajalo iz ust potomcev bivše juge, ki pa so bili rojeni tu. Vse je dobro, dokler je to radio doma ali v avtu, in imaš izbiro…

Sam sem bil nič kolikorat zaradi njihovega značilnega zavijanja ob dobro voljo, ker sem se nehote znašel v navzkrižju katerega od lokalov ali jih sprejel preko radijskih valov. Brez možnosti izbire sem bil prisiljen v poslušanje leto dni. Skratka moj sluh je bil posiljen prevečkrat, žal zlorab nisem nikoli prijavil!

Občasno sem ujel, kar nekaj vročih debat na forumih na to temo, sedaj je tudi tega rivalstva manj in redko ujamem kakšno krepko. Ne bom zanikal, da se nisem tudi sam občasno pregrešil in v si elementu s težko glavo želel nafulirati kakšen Aspirin, pa pred leti Vreteno ali Sit sam te kafano… To pa se mi je v afektu zdelo tudi vse, kar se tiče presežkov tovrstne muzike za moje pojme. Ko si zabarikadiran kje v svojem kevdru ali zidanici in navijaš na full, naj si bo južnjaško zavijanje ali naše pumpanje, “le nažigaj,” jaz pravim. Ko posiljuješ s tem ljudi okoli sebe ali še kaj več, pa  zna biti nadležno.

Z vsem spoštovanjem, nikoli pa nisem dobraval tistega pristnega zavijanja ala Zoran Jovanovič in kompanija. Sploh pa me moti, da bi podobne glasbene produkte vrteli preko naših medijev in v naših kafičih.

Ko ob zavijanju pevca brez posliha, brez razloga razbijaš kozarce, vihtiš z nožem ali celo streljaš v zrak, moraš biti  res top element? V Sarajevu ali nižje nisem bil že nekaj časa, ampak se na žalost iz preteklosti ne spomnim niti enkrat samkrat, da bi ujel katero od naših viž. Dvomim, da bi bilo tamkajšnji folk zadovoljen, če bi  desetkrat dnevno spustili v eter Wernerja, Slaka ali celo Naceta Junkarja.

Lahko da se motim, ampak če v kaj dvomim, potem je to to? Ne morem napovedati posledic, da bi se v etru katere od jugo postaj znašel najbolj iskan slovenski moški s svojo serenado. Predvidevam, da bi najmanj, kar bi se zgodilo, najprej teroristični napad na radijsko postajo, sledil pa bi še  bojkot proizvodov made by SLO!

Svoj  čas so na radiu zavrteli nekaj hitov, ker je bilo precej muzičkih želja, so naslednji  teden zahtevali že večurno oddajo v najbolj poslušanem terminu.  In jo kajpak dobili! Hudiča se potem težko rešiš.

No, zadnje mesece res opažam spremembo. Evforija je padla na znosno raven. Kriva ni recesija, ampak preobjeda zavijanja, nezadovoljstvo poslušalcev, karkoli že, le da je po okusu ljudstva.

Au revoir narodnjaci&turbomanija!

 • Share/Bookmark


36 komentarjev

 •   Jaka
  27.01.2009 15:11

  nakladaš

 •   Tina
  27.01.2009 15:17

  jaz jih nikol nisem marala. bolj mi je všeč nuša derenda & co.

 •   decko
  27.01.2009 15:26

  je pa domača muska (narodno zabavna)velik bolš kot pa narodnjaki.drgač pa poslušam rock pa metal

 • Upam, da bo po isti poti odpujsala tudi slovenska turbo scena, z Atomik harmonik na čelu. Tako kot kulturno dediščino bi morali zaščititi tudi urbani duh (kolikor ga pač še je) pred tovrstnim ruralnim posiljevanjem. Če parafraziram tvojo misel: pejte na podeželje pa jodlajte tam!

 • rock ja, tko se govori

 • Tole kar si napisal je posploševanje, pretiravanje in se bere celo nekolikanj ksenofobično.
  Ne pravim, da ti mora biti tovrsta glasba všeč, ampak zakaj bi pa morali drugi poslušati tisto kar je TEBI všeč, drugim pa ne? Potem so ostali v enakem položaju kot si ti zdaj. Zajebano! Če te moti to, da je to neslovenska glasba, potem vsa čast, da zdržiš ob poplavi amerških in britanskih popevkic. Če te pa moti samo to, da je to pač južnjaška glasba, potem pa itak nima smisla zgubljati besed.

  In tudi tvoje opažanje o evforiji je verjetno opažanje le skozi tvoje oči (in ušesa) in verjetno ni ravno podlaga s trdnimi temelji. (kar pa seveda še ne pomeni, da ne drži)

  Poleg vsega so pa južnjaška turbofolk besedila ravno tako trapasta kot besedila “ne grem na kolena”, ipd. zato tudi to ne more biti ravno izgovor.

  Skratka, svoboda prinaša s sabo tudi veliko breme za nezmožne tolerantnosti. Jebiga, ni vse za vsakega, ampak zaradi tega še nima smisla jokat. Še posebej, če imaš možnost prestavit svojo rit.

 •   Seba
  27.01.2009 15:38

  To si pa prav povedal, da bi dol takoj zminiral radijsko postajo, hehe. Pri nas pa skor na vsakem kanalu (razen veseljaka). Klinc jih gleda pa njihovi narodnjaki. Pa tega ni manj, se mi zdi da čedalje več.

 •   rajvosa
  27.01.2009 15:42

  Kje opažaš spremembe? Poslušaj malo Ramba Amadeusa, ki je izmislil pojem turbofolka, mogoče se še kaj naučiš…

 •   Dado
  27.01.2009 15:53

  Uh, kar glava me boli.

  Jaz namreč apriori ne prebavljam Turbofolk in narodnjaško kmečke scene (v to spada Srbska, Bosanska, Hrvaška, SLOVENSKA, in ostale rep. biv. Jug. Muzika), pa tudi ne neke kvazi glazbenike, ki jih je slo estrada polna (Nuša Derenda, Jan Brezveznjak, Kumerji in ostali co.).

  Ampak, pazi ko vzporejaš Sarajevo in ostale “južne” kraje s slovensko muziko, namreč, Sarajevo je bilo vedno Meka za dobro rok glazbo in glazbenike (kot druga večja Ex Jugo mesta), kar se za Slovenijo ne more reči (razen Pestnerja, Benča, in še par glazbenikov).

  Nehajte posploševati Kraje, mesta in republike s parimi ekstremnimi primeri, če bi bilo tako, slovenije sploh ne bi bilo na zemljevidu lokalne (ali svetovne) glazbene scene.

 • SEKA RULZ !!!!

 • SEKA RULZ !!!!!

 • Sandokhan, ne bluzi, raje si še enkrat preberi 4.odstavek

 •   realni sektor
  27.01.2009 15:56

  se strinjam s tabo oja ,, čeprav mislim da je tudi podeželje že precej urbano in da tudi tam slo-tur-scena izgublja publiku..in ve kaj je dobra domača
  narodno zabavna muska…

 •   Zmeda
  27.01.2009 15:58

  Redar, kot kaže se ti sanja ne o dobri glasbi.Sicer poslušam pank, ali jugo turbo muzka je daaaaaleč bolša od slo jodlanja, tako kot npr. se slo pank skrije pred npr Srbskim.

 • @redar: daj raje povej kaj si mislil s tem: “Brez možnosti izbire sem bil prisiljen v poslušanje leto dni.”

  Ja kje si pa bil??

  Se pa strinjam, da naj vsak nabija svojo glasbo, dokler s tem ne utruja drugim. Ampak žal to ni vedno mogoče. Je pa ponavadi mogoče zamenjati lokal, prestaviti radijsko postajo, …

 •   mrovlek
  27.01.2009 16:14

  Ste vsi iz sns, od zmagoslava jelinjega?

 •   sanja
  27.01.2009 16:15

  če bi si kdaj pa kdaj uzeli čas in poslušali o čem pesem govori bi bilo tudi fajn, ne pa da take pesmi takoj obsodiš da so slabe samo na podlagi tega, ker so v srbo-hrvaškem jeziku.

  Lp

 • Dado, škoda da tlačiš turbofolk in narodnjake v koš z rockom, in kot bi želel dokazati, da v Sarajevu ni narodnjakov?

 • Sandokhan, JLA- prepucavanje pjevalk in pjevačev na vsakem mitingu na vsaki radijski postaji itn. Vsa čast, da si prebral ponovno, eden redkih. Mnogi le trobijo svoje prepričanje in ne želijo videti bistva.

 •   ametist
  27.01.2009 16:34

  Dado, ti si zgrešen slučaj, kajti nestrpnost do posameznih zvrsti glasbe pelje v mračno podzavest.
  Nisi pa zagotovo pristaš slovenstva , sodeč po izjavi. Poboljšaj se, in ne bodi nestrpen do drugačnih okusov!

 • @mrovlek: Meni se kozla ob nacionalistih in Plemenitemu. Protestiram le proti prevladi slabega okusa in kiča v zadnjih letih. Turbo takšen in drugačen pač potrjuje, da so ljudje tako neumni, kot jim pustiš biti.

 •   Vuko
  27.01.2009 16:49

  Se popolnoma strinjam z avtorjem članka.

 • Rajvosa, le čemu bi to počel? Takšnih v celofan zavitih predlogov, kot je tvoj, je polno. Izredno mi gredo na živce!

 • Lepo prosim, potrudite se pisati v slovenskem jeziku!

 •   nostradamus
  27.01.2009 17:08

  NARODNJAKI SO ZAKON ,PA NE BLUZITE VSI TOLK O TEJ ZVRSTI MUZIKE……

 •   Aleksander
  27.01.2009 17:13

  Jaz se skori bolj kot z avtorjem članka strinjam z Sandokhanom

 •   mare
  27.01.2009 17:26

  narodnjaki so cool in popularni… :)

 •   Mare1000
  27.01.2009 19:07

  “Brez možnosti izbire” sem sam večkrat opazil na vtobusih oz. vlakih, ko nadebudneži glasbo z mobitela predvajajo preko zvočnika (ne uporabljajo slušalk) in s(m)o s tem prisiljeni poslušat tudi drugi. Res je, lahko bi se šel prerekat z njimi vendat taki, ki ne razumejo da lahko ta glasba tudi koga moti navadno ne razumejo tudi če jim razložiš.

 •   Libra
  27.01.2009 19:12

  V lokalih vrtijo različno muziko. Če opaziš da ti določena muzika v določenem lokalu ne paše, pač ne boš šel več tja. A ql ti pa je da poslušamo tujo angleško muziko, RBD itd.
  Priznaj si da ti gredo južnjaki na živce, in ne muzika.

  Kar se tiče muzike, važno da je fajn melodija, pa naj je kar koli že.

 •   janc
  27.01.2009 19:24

  libra men grejo predvsem na živce provokatorji kot ti.ko se delaš poštenga in se postavljaš v vlogo ovce.v bistvu pa delaš zaključke na pamet in pritlehno napadaš.takšni so južnim zapravli ves imidž

 •   bob
  5.02.2010 14:41

  če jim ne bi delali lokalni radiji ali televizije reklame, zanje sploh ne bi več slišali, razen iz kakšnega avta, ko kao zemo in lokalna faca navija za svoju dušu. Otišo Hasan kuči;)

 • http://bosna-plus.net/

 •   marica
  1.03.2011 23:14

  bolje narodnjaki, kot predin

 • [...] tipson niti časa za pir ne najde. Zato pa se me ni dotaknil gencod slovenskih radijskih postaj nad čefurskimi serenadami, ker mi je peščica sesuvali kredibilno napovedovanje. Vedno na posebnem kotički pa je dregljal v [...]

 •   Homer
  20.02.2012 20:10

  Marica, še kako se strinjam! Pesmi in besedila, kot jih ima Zoran Predin pravijo v glavi ni vse na mestu. Doktor doktor :D

 •   Homer
  20.02.2012 20:11

  Hej Redar! Narodnjaki pa niso vedno slabi. veš ;)

Komentiraj

Vi ste prijavljeni objavi komentar.