23.01.2009 ob 13:05

Di(v)jaki, naša predraga mladina

Pojdi na komentarje

11 in nekaj je bilo ura, ko sem se peljal v mesto na precej pozno, a prvo jutranjo kavo. Vožnjo na  izi  mi je preprečevala čreda dijakov, obiskovalcev bližnjih izobraževalnih ustanov.

Brez zadržkov ali vidne vsaj sence znanja o udeležbi v cestnem prometu, so nam vsem vozečim s pritajenim nasmeškom  in kljubovanja, še natančneje nesramnosti in nevzgojenosti, otežkočali vožnjo po cesti. Gotovo poznate ta neljuba srečanja s sebe polno mladino, ki da vedeti, da ima njihov ata firmo in je privatnik, pa vozi BMW, kar je zanje dovolj velik razlog, da ne spoštujejo nikogar, četudi so to le mimovozeči z avtih sredi ceste.

Zmrazi me, ko pomislim, da nekateri celo že vozijo, drugi kaj kmalu sedejo za volan. Le kakšen voznik bo takšna oseba, kakšno strpnost je pričakovati z njihove strani? Ja, o bontonu in odnosih voznik-pešec bi se marsikaj dalo reči…

Fascinantno je videti takorekoč izogibanje pločnikov, po katerih pa so stopali redki iz mimike na obrazu sodeč še lepo vzgojeni mladostniki. Ti so seveda  prava redkost.

Mnogi dijaki, študentje, učenjaki…, vseeno kdo od takšnih, so bleda slika našega danes, groza ob misli na jutri. Moja misija nemogoče se je nadaljevala kilometer proč, v  enem od lokalov, kamor sem bil namenjen. Po  kotičku, kjer bi se lahko parkiral in popil odmerek tako potrebne kave, sem hlepel še nekaj časa zaman. Odločil sem se pregrešiti in zapraviti tisti euro in nekaj drugje. Z nelagodje, ker je pač navada železna srajca, sem odhlačal le za pljunek naprej. Kavarna še vedno na udaru izobraževalnih ustanov, je bila spet skoraj polna.

Uspelo mi je vseeno in imel sem o čem razmišljati. Upam, da prizor ni bil naključje naravoslovnega dne,  kjer jim ‘učiteljice’ za šankom vsiljujejo Chinar, dvojni espresso, Zlatorog 0,5l, kuhano vino…

Mladina po vsem zaužitem ni več sposobna treznega razmišljanja, spodobnega učenja, niti normalnega dialoga s predavatelji in profesorji.

Z znanstvenega vidika rečeno je njihova motorika prizadeta, povečana je razdražljivost in agresija.

To slednje je bilo razvidno iz nenavadnega dialoga tria mladeničev, ki so bili navzoči. Kaj bi se potem čudil številnim javno že znanim incestom na relaciji učenec-učitelj?

Morda je bil čas odmora, prosta ura, čas kosila, omenjeni naravoslovni dan, karkoli tudi končan pouk, a še vedno mi ni jasno kaj vraga vsi ti mladoletniki s polnimi nahrbtniki knjig in alkotom v  roki počnejo ob takšnem terminu v mestnih lokalih?

  • Share/Bookmark


2 komentarjev

Komentiraj

Vi ste prijavljeni objavi komentar.