14.01.2009 ob 18:59

Medijske hiše, kot mati in executer

Pojdi na komentarje

Če se je nekdo izmed nas pred kratkim spraševal in hkrati želel rešiti blogosfero pred dnom, pa nas je z dejanjem, morda nehote, potunkal še bolj, pa mene bolj tare povsem drugačna gožnja blogosferi.

Blogosfera se spreminja in dobiva drugačno-novo podobo. Razvoj blogosfere gre v drugo smer, kot bi pričakoval navaden bloger in je bil sprva tudi prvobitni namen bloga. Moja misel ta trenutek:”Ustvarile so ga medijske hiše, ga bodo tudi pokopale?”

Problem je ravno v tem, ker kot gobe po dežju rastejo blogi z gromozanskim dnevnim številom  postov, ki izpodrivajo individualne zapise, kot po tekočem(hitrem) traku. So le povzetki novic, na katere ste ziher že naleteli. Le naslov in nekaj besed v kontekstu zapisa, zelo simetrično pobirajo v natančnih(časovnih) intervalih povzetke iz dnevnika, sta, dela, RTV… in jih objavljajo. Kako to vpliva n avtorje, sem že povedal in se nebi ponavljal. Masa takšnih avtomatiziranih zapiskov dobesedno smeti blogosfero. Kar sem se že nekaj časa nazaj o tem spraševal, ko še ni bilo teh t.i.’blog-robotov’, sem dobil odgovor?!

Tega mi ne rabi govoriti nihče, ker ti blogi so SPAM v pravem pomenu besede, saj nimajo avtorja in s tem tudi ne duše!Torej tudi blogi postajajo spam.

Siol je v enem od primerov o katerem sva se jaz in tudi Iztok spraševala, pariral zelo učinkovito. Ali pa ga je mogoče odstranil sam stvaritelj?  Na podoben primer sem naletel danes še tu (le v nekaj dneh preko 1000 postov).

Kakšno je resnično ozadje teh blogov?

Med debato sem sprejel precej zanimivo misel, da se medijske hiše še kako zavedajo frekventnosti blogov… Kaj lahko pa medijske hiše zaradi peščice obiskanih blogov vidijo strahove, nišo, karkoli in same ustvarjajo spam-bloge?

 • Share/Bookmark


15 komentarjev

 • Mislim, da tukaj ne gre toliko za blogosfero kot celoto, torej, vse slovenske bloge, pač pa za te zbiralnike blogov, ali blogfarme, kot so Siol, Večer, Delo. V teh primerih gre za igro velikih že obstoječih medijev, ki hočejo bloge izkoristiti za svoj namen. Mogoče zato, da si pridobijo več spletne pozornosti in klikov. Tako bi se na primer dalo pojasniti Večerove statistike, ki za vodilne bloge kažejo na tisoče obiskov dnevno, čeprav je jasno, da je obiskov vsega nekaj deset ali mogoče nekaj sto.

  Jaz tem medijem ne bi zaupal, ker se bojijo konkurence in se tudi obnašajo tako do blogerjev: imajo jih za zlo, ki ga je potrebno čim bolj omejiti. Če stojijo za temi spam blogi ne vem, bi bolj dvomil. Itak so druge stvari bolj pomembne, kot na primer slaba odzivnost na želje in pritožbe blogerjev.

  Te medijske hiše ne bodo pokopale neodvisnih blogerjev, ker je to povezano s spremembo generacij. Ljudje vedno bolj uporabljajo splet in s tem se tudi blogosfera vedno bolj krepi. Ne glede na to, kaj si kdo o tem misli.

 • Delno se strinjam, ampak tisto da bi hiše stale za takšnimi spam-blogi bi lahko bilo še kako res, če pogledam tudi skozi svoje oči. Namreč ubijajo ti voljo po bloganj. Napiše post in predno uspeš poraviti vejice in klicaje, se sploh ne najdeš več na strani:)

 • Ampak to je zato, ker si za svoj obisk odvisen od nekega agregata. Po mojem je bolje biti odvisen od googla in od socialne mreže prijateljev, torej od linkov in od ljudi, pri katerih komentiraš, pa od tega, koliko pišeš komentarje po forumih, itd…

  Si predstavljaš, da nek časopis postavi dobro stran, kjer začne pisati tisoč blogerjev, potem pa jih kar naenkrat ukine? Tako, da si uniči konkurenco, ker bodo ljudje nezadovoljni.

 • Morda res, ampak težko si vzamem toliko časa, da bi vse obletel, sploh da bi se skušal posvetiti visokemu pozicioniranju na iskalnike.
  Predstava, ki jo navajaš je absurdna in za današnji čas nepotrebna, a v prihodnosti niti ne nemogoča. Novinarji se počutijo ogrožene, to je dejstvo, na katerega naletiš vsak dan. Kaj jih ogroža, mi ni povsem jasno?

 • Novinarje ogrožajo kreativni posamezniki, ki pišejo bloge. Novinarji imajo z blogom velikansko konkurenco. Veliko ljudi, ki bere moj blog, sploh ne bere časopisa (saj tudi jaz ne, jaz imam vse na internetu: časopis, televizijo, radio). Če bi bili mi posamezniki malo “pametni” in bi se združili skupaj in našli nek “Siol” oz. agregat, kjer bi spam, pornografija in razni novičarski blogi o katerih govoriš, takoj odpadli in bi bil blog plačan glede na klike, bi lahko ti posamezniki zelo enostavno lahko živeli bi lahko od bloganja. Pa kako, da se tega ne more nihče zamisliti in realizirati?

  Tako pa pač poslušam ena in ista jamranja že od začetka Blogosa naprej. Blogos ne naredi nič, ljudje jamrajao, jamrajo, Crni je tukaj kadija in sudija in… tako je že dve leti in pol. Ja, sami smo si krivi – zakaj pa sami nekaj takega ne naredimo?

 •   pletikos
  13.02.2009 23:14

  Dajana pa veš naštet vsaj 10 takšnih blogerjev, ki so sposobni, konkurenčni novinarjem in bi se spustili v tvoj projekt?

 •   tomi
  14.02.2009 12:20

  Kako je v resnici z blogosom, težko sodim, sem prekratko tu in premalo čekiram globalno, ker dobrih blogerjev ni, vse je podpovprečno. Morda na presenečenje mnogih, pa lahko za blogos rečem, da se mi zdi kr o.k.
  Glede ustvarjanja platforme, ki bi dosegla dobro obiskanost ali celo konkurenčnost blogosu, pa ni tako simpl. Kajpak, ni nemogoče, ampak spet se zaletimo v pomanjkanje motivacije( € ). Če imaš vir, ki te bo podpiral, se pa da vse. No, skoraj vse! Sicer dvomim, da bi blogerji resno ogrozili vse novinarje, lahko pa posamezniki zamenjajo tiste, ki vegetirajo na svojih idealih.
  Že rečeno dobrih ne vidim, še manj takšnih, ki bi izstopali, morda le kakšen preblisk. Dajana tvoje komentarje na to temo sem že zasledil drugje in gotovo lahko konkretno odgovoriš tudi Pletikosi, kod so posamezniki?

 • Na Blogosu jih je prav gotovo vsaj deset dobrih, ki jih Crni ne bo nikoli dal v hišne (ali pa so bili, pa ne bodo več prišli not) in bi lahko skupaj samostojno delali drugje. Na eDnevniku je vsaj deset dobrih, in drugje, recimo tu: http://www.sloblogi.net/ jih lahko najdeš vsaj petdeset dobrih. Nekaj jih imam jaz v povezavah na mojem blogu.

  Ampak slovenski narod je znan po slabi samopodobi – torej dobrih blogerjev sploh ni. Torej: dajmo ostati na Siolu, Siol dobiva blazne profite od tega, ker ljudje raje jamrajo, kakšna žalost je to, da blogajo zastonj in da ne bodo nikoli hišni – in potem pač smo, kjer smo. Denarja pa je na pretek. Samo privabiti ga je treba. Z dobrim programom in načrtom. Ne pa z jamranjem. :(

 • Mogoče bo koga zanimalo: Iščejo blogerko/blogerja za spremljanje evropskih volitev:

  http://www.dnevnik.si/novice/eu/1042244745

 •   domen
  14.02.2009 19:29

  Tud mene zanimajo poimensko,bi mal analiziral pol. Dajana dej naštej jih:)

 • Domen: Koga naj naštejem? A sem jaz kakšen eksekutor ali kaj? Pa kaj je slovenski narod res toliko zakompleksan in ima o sebi tako grozno samopodobo, da ne premore 50 dobrih blogerjev iz množice dvestotisočih ali koliko nas je, ki bi lahko delali samostojno in bili plačani iz klikov za to. Če pa ne more, potem pa nič. :( Poimensko gotovo ne bom naštevala. Če me kdo želi imeti na platformi in me sponzorira, bom prišla. Jaz pišem že več kot dve leti zastonj in imam tega poln kufer. :( Bila sem odvisna od interneta in od msn-ja. Iz interneta je prišlo name od drugih toliko agresije (če se spomnim samo, ko sem pisala o pronografiji), da se mi vse skupaj že gabi. Vrgla sem tri leta svojega življenja stran. Ne vrgla – pisala sem vendar blog, bila sem zasvojena s tem – a seveda zastonj. Torej… Poln kufer imam. :(

 •   domen
  14.02.2009 20:26

  hja se mi je zdel da bo tak,pa čeprav omenjaš ogromne številke,ni pravi ljudi,ki bi se jih dalo postavit v ospredje

 • Kaj češ Domen, ko pa je SLO blogosfera res ena beda!

 • Redar in co. : A se vi sploh zavedate, da ste si za vašo bedo sami krivi? Ja, če si človek od rojstva dopoveduje, da je bednik, ja kaj pa potem pričakujete? Uf… in jaz zapravljam svoj čas na še enem bednem blogu. :evil:

 •   naja
  14.02.2009 22:29

  ja res, ni potrebe da bi se tako podcenjevali in dam Dajani prav. Rada prebiram tvoje zapise in dobri so,če lahko pripomnim.Res pa takšnih blogov ni veliko,čeprav je blogov ogromno

Komentiraj

Vi ste prijavljeni objavi komentar.